Vad jag kan göra för dig

Vill du ha optimalt utbyte av din träning?

Oavsett om du tränar för att bygga muskler, gå ner i vikt eller förbättra din kondition så är rätt kost en förutsättning för att lyckas. Det handlar helt enkelt om att ta rätt efter träningspasset. Gör du inte det riskerar du att förlora muskelmassa istället för att bygga muskler, liksom att lagra in fett istället för att förbränna det.

Kort sagt: det är inte träningen som bygger upp din kropp, utan det du äter eftert. Du kan heller inte förändra din kropp med någon träning i världen om du inte samtidigt förändrar din kost.

Berätta vilka träningsmål du har, så ska hjälpa dig med de kostråd du behöver för att nå dem.

Har du mag- och tarmproblem?

Våra magar är i grunden konstruerade för en helt annan kosthållning än den vi har idag. Ett problem är att dagens mat är näringsfattigare än den vi åt för fyrtio, femtio år sedan. Det beror på att vi använder så mycket
halv- och helfabrikat, där stora delar av näringsinnehållet försvinner vid uppvärmningen. För att kompensera detta borde vi ta större portioner, vilket är svråt för många eftersom de blir mätta innan de ätit tillräckligt mycket. Resultatet blir att kroppen saknar många av de näringsämnen som krävs för att vi känna oss pigga och alerta.

Har du problem med mage och tarmar är det inte bara viktigt vad du äter, utan också när och var du äter. Jag hjälper dig gärna med tips och råd. Du kommer att bli frövånad över hur mycket även ganska små förändringar i kost- och måltidsvanor kan betyda.

För högt energiintag + för lite fysisk aktivitet = risk för diabetes

På medicinskt fackspråk brukar man tala om det metabola syndromet, som kan konstateras hos nästan var femte person i industrilnderna. Vad det handlar
om är en grupp av sjukdomssymptom som uppträder samtidigt, bland annat bukfetma, högt blodtryck och blodfettsrubbning. Även om arvsanlag spelar en viss roll, så är orsaken till stor del livsstilsbetingad. Om inget görs åt problemet, ökar risken att drabbas av diabetes 2 och hjärtinfarkt dramatiskt.

Problem som uppstår genom dåliga levnadsvanor måste naturligtvis lösas genom förbättrade levnadsvanor. Kostvanorna måste läggas om, den fysiska aktiviteten måste öka och skulle du vara rökare gör du klokast i att sluta omedelbart. Misstänker du att du är i farozonen så kan jag hjälpa dig med bra kost- och motionsråd.